Laukiantis kūdikio ne tik svarbu rūpintis savo sveikata, vengti nervinės įtampos ir streso, bet ir tinkamai maitintis, pasirenkant subalansuotą maistą, turintį daug naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, reikalingų ne tik jūsų organizmui, bet ir būsimo kūdikio vystymuisi. Svarbu į savo maisto racioną įtraukti kuo daugiau maisto produktų, turinčių geležies ir folio rūgšties, nes šios medžiagos yra labai svarbios kūdikio nervinės sistemos ir kraujotakos vystymuisi. Jų galima rasti įvairiose žalialapėse daržovėse (pvz. tinka špinatai, salotų lapai, įvairių rūšių kopūstai); burokėliai; kepenėlės; mielės; kiaušinių tryniai; skaldytų grūdų duona.
Žinoma viskas turi būti su saiku, nes bet kokiu maistu piktnaudžiaujant gali prasidėti alerginės reakcijos ar vaikui gali prasidėti pilvo diegliukai. Būtent žindymo metu labiausiai pastebimos mamos mitybos klaidos, dėl kurių kūdikis gali juos jausti ir būti neramus.
Svarbu papildomai naudoti vitamino C turinčius produktus, pvz. galite citrinų sultimis apšlakstyti šviežių daržovių salotas, nes nuo to priklausys jūsų laktacijos trukmė bei pieno kokybė.
Rekomenduojama maisto gamyboje dažniau naudotis garų puodą, kuris padeda išsaugoti vitaminus ir maistingąsias medžiagas. Nereikėtų pamiršti, kad termiškai apdorotas maistas praranda didžiąją dalį vertingų vitaminų, todėl jei tik įmanoma reiktų stengtis, gaminant daržoves, jų neperkaitinti, o palikti dar traškias.
Būtina pasikonsultuoti su žindymo specialistais dėl informacijos apie tai kokius maisto produktus verta rinktis, o kurių vengti. Dauguma gydytojų teigia, kad geriausia vartoti ekologiškus vaisius, uogas ir daržoves, tai yra užaugintus be jokių cheminių apsaugos medžiagų. Galima valgyti ir namų sąlygomis kokybiškai užšaldytas, ekologiškas prinokusias uogas ar daržoves.
Plačiau apie maisto įtaką mamos pienui ir kūdikio organizmui, galite skaityti http://www.avent.limedika.lt/straipsniai/mamos-pienas-itrauktas-i-valgiarasti/286/item.